Benin

 Over Benin

Benin is een land in Afrika. Het grenst in het westen aan Togo, in het noordwesten aan Burkina Faso, in het noordnoordoosten aan het land Niger, in het oosten aan Nigeria. In het zuiden ligt het aan de Atlantische Oceaan. Tot 1975 was het land bekend onder de naam Dahomey en werd op 1 augustus 1960 onafhankelijk van Frankrijk. Er wonen nu 9.000.000 mensen.

Politiek

Het parlement van Benin wordt gevormd door de 83 zetels tellende Assemblée Nationale (Nationale Vergadering). Elke 4 jaar worden er parlementsverkiezingen uitgeschreven. De president is zowel staatshoofd als regeringsleider en wordt om de 5 jaar gekozen. Volgens de grondwet van 1990 mag de president maximum 2 termijnen van 5 jaar regeren. De huidige president is Dr.Yayi Boni. Benin is onderverdeeld in 12 departementen. De officiële hoofdstad is Porto-Novo, de administratieve hoofdstad Cotonou.

Dat de politiek in Benin niet alleen holle woorden zijn maar dat er echt een nieuwe democratie opkomt blijkt uit de volgende feiten.

1) Er is een officiële strijd van uit de overheid tegen corruptie. Er worden undercover actie’s georganiseerd om de diverse ambtenaren te controleren.

2) De persvrijheid is een van de grootste van Afrika en Benin staat hoog op de officiële lijst van de organisatie ‘verslaggevers zonder grenzen’.

Geografie

 
De meeste inwoners van Benin wonen op de zuidelijke kustvlakten, waar zich dan ook de grootste steden bevinden, zoals Porto Novo en Cotonou. Door het land stromen verschillende rivieren, zoals de Kouffou, de Mono, de Zou, de Oueme die door Porto Novo stroomt, de Okpara die een deel van de grens met Nigeria vormt, en de Niger die de grens met de republiek Niger vormt. De grootste stad van het land is Cotonou met 691.000 inwoners (2005), het heeft een haven en de enige internationale luchthaven van het land. Een andere grote stad in het zuiden is Abomey. De officiële hoofdstad Porto Novo is met 234.000 inwoners de derde stad van het land.

Kaart Benin 1Kaart Benin 2

Kaart Benin 1

Economie

De economie van Benin is onderontwikkeld en drijft vooral op landbouw, de verbouw van katoen en regionale handel. De productie in het land stijgt gemiddeld met 5 procent per jaar, maar de bevolking groeit sneller. De inflatie is de laatste jaren afgenomen.

Om de economie, verder te versterken zoekt Benin buitenlandse investeerders en probeert het toerisme aan te zwengelen. Er wordt ook geïnvesteerd in nieuwe voedselverwerkende technieken en landbouwproducten. Hoewel aanvankelijk twijfelend, voert de regering een politiek van privatisering uit.

Geschiedenis

Benin is ontstaan uit het koninkrijk Dahomey. In de 17 e eeuw besloeg dit rijk een aanzienlijk deel van West-Afrika. In de 17e eeuw was het een welvarend koninkrijk dat slaven verhandelde aan de Europeanen, vooral Portugezen en Nederlanders.

De kust van het koninkrijk raakte dan ook bekend als de “Slavenkust”. Vanaf de 18 e eeuw viel het koninkrijk uiteen zodat de Fransen er in slaagden in 1892 een groot deel van het gebied onder hun controle te krijgen. In 1899 werd het land opgenomen in Frans West-Afrika. In 1958 verkreeg het land autonomie als de Republiek Dahomey, en op 1 augustus 1960 werd het land volledig onafhankelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*